shadow

Stappenplan voor het vervangen van een auto accu

Iedereen heeft het wel eens gehad. Je stapt ‘s morgens in je auto richting werk, steekt de sleutel in het contact, maar je auto start niet. Dit betekent in de meeste gevallen dat je accu leeg is. In ieder geval niet vol genoeg om de auto te starten. Hartstikke frustrerend, zeker als het uit het niets komt. Om dit voortaan te voorkomen is het verstandig dat je een nieuwe accu in je auto zet. Deze heeft een beter laadvermogen en loopt (een stuk minder) snel leeg dan je oude accu. Maar hoe vervang je een auto accu zelf? Wij leggen het je uit in een paar simpele stappen

1. Kies een nieuwe accu uit

Allereerst is het slim om een nieuwe accu uit te kiezen. op internet staan er genoeg, dus ga vooral op zoek naar de perfecte accu voor jouw auto. Let er goed op wat voor soort accu je koopt, want er zitten onderling nogal wat verschillen tussen. Zo heb je de AGM accu, een gel accu of semi tractie accu’s. Iedere accu heeft zijn voor en nadelen, dus verdiep je hier eerst goed in voordat je een nieuwe accu koopt.

2. Haal je oude accu los

Bij het verwijderen van je oude accu is het essentieel dat je de sleutels uit het contact haalt zodat er geen stroom meer op de accu staat. Vervolgens haal je eerst de min pool los. Deze herken je aan het min symbool op de pool van accu, en anders herken je deze aan de zwarte kleur van de kabel. Nadat de min pool los is gehaald, kun je de plus pool loshalen. Dit is logischerwijs de overgebleven kabel. 

3. Verwijder de accu veilig

Het verwijderen van de oude accu dient voorzichtig te gebeuren. Ondanks dat er geen stroom meer op staat, kan het nog steeds gevaarlijk zijn. Haal de accu daarom voorzichtig los en kantel hem niet teveel. Je wilt immers geen lekkend accu zuur over je heen krijgen.

4. Plaats de nieuwe accu

Plaats vervolgens met dezelfde nauwkeurigheid de nieuwe accu op de plaats van de oude. Bij het aansluiten van de nieuwe accu moet je juist beginnen met de plus pool. Pas als deze goed vast zit kun je beginnen met de min pool. 

Jij hebt nu zelf je accu vervangen! Check voor de zekerheid nog even of je dynamo nog goed werkt, zodat je zeker weet dat de accu bij het rijden automatisch weer wordt opgeladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *